Skopiuj link

Żydowska kuchnia Lewantu i wschodniej części basenu Morza Śródziemnego | Levinsky Market (PL/EN)

30.06.2023 - 17:00 - 21:00 / Instytut Sztuki i Designu UP, ul. Podbrzezie 3

Chciałbym zabrać uczestników warsztatów na wycieczkę do wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zajrzymy na targi, podpowiemy jakie przyprawy pasują do czego, opowiemy nieco o tradycji żydowskiego gotowania w tej części świata, a każdy dzień warsztatów zapowiada się jako zupełnie inaczej pachnąca i smakująca przygoda.  

III

Sałatka z arbuza z fetą – może pojawić się także w wersji z halloumi. To esencja upalnego lata na talerzu. Chrupie tam gdzie powinno, a tam gdzie powinno uwodzi słonością sera.  

Burek z serem – cienkie ciasto niemalże jak na strudel i słony serowo-ziołowy farsz potrafią uszczęśliwić nawet największych sceptyków, a do tego samo ciasto przygotujemy od podstaw – żadnych półsrodków.  

Chraime – jeśli cała rodzina narzeka, że nie lubi ryb, to mam dla was rozwiązanie. Chramie – ryba w pikantnym sosie z Maroka smakuje każdemu, nawet rybnym niejadkom.  

Muhallabia – kremowy mleczny krem to klasyczny deser wschodniej części Basenu Morza Śródziemnego. Można go podać z orzechami, z kruszonką albo z melasą z granatu, albo ze wszystkim!

***

Bartek Kieżun – autor, dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Wypada z Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za przewodniki kulinarne: Italia do zjedzenia i Portugalia do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards.

Warsztaty zakończą się wspólną kolacją. Cena biletu na 1 warsztat: 250 PLN, karnet na 4 warsztaty: 850 PLN – bilety i karnety do nabycia na 32.jewishfestival.pl Liczba miejsc graniczona (12 osób).