Skopiuj link

Żydowska kuchnia Lewantu i wschodniej części basenu Morza Śródziemnego | Mahane Yehuda (PL/EN)

28.06.2023 - 17:00 - 21:00 / Instytut Sztuki i Designu UP, ul. Podbrzezie 3

Chciałbym zabrać uczestników warsztatów na wycieczkę do wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zajrzymy na targi, podpowiemy jakie przyprawy pasują do czego, opowiemy nieco o tradycji żydowskiego gotowania w tej części świata, a każdy dzień warsztatów zapowiada się jako zupełnie inaczej pachnąca i smakująca przygoda.  

I

Precle z Jerozolimy – to klasyczne pieczywo prostu z Jerozolimy, pachnie sezamem, czasem zatharem, za każdym razem smakuje wybornie. 

Msabbaha z fasoli – przypomina hummus, bo to danie bardzo często przygotowuje się z cieciorki, ale w Tel-Awiwie można spotkać również wersję przygotowywaną na bazie fasoli, która jest absolutnie zachwycająca.  

Pomidory faszerowane perłowym kuskusem – idealna, lekka letnia kolacja, a do tego wyjątkowo fotogeniczna, zatem danie dla miłośników dobrego jedzenia i instagrama.  

Amygdalota – to ciasteczka migdałowe prosto z Grecji, które pokochali sefardyjscy Żydzi i zaczęli przygotowywać je na Chanukę.

***

Bartek Kieżun – autor, dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Wypada z Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za przewodniki kulinarne: Italia do zjedzenia i Portugalia do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards.

Warsztaty zakończą się wspólną kolacją. Cena biletu na 1 warsztat: 250 PLN, karnet na 4 warsztaty: 850 PLN – bilety i karnety do nabycia na 32.jewishfestival.pl Liczba miejsc graniczona (12 osób).