Skopiuj link

Żydowska kuchnia Lewantu i wschodniej części basenu Morza Śródziemnego | Ha-Carmel Market (PL/EN)

29.06.2023 - 14:00 - 18:00 / Instytut Sztuki i Designu UP, ul. Podbrzezie 3

Chciałbym zabrać uczestników warsztatów na wycieczkę do wschodniej części basenu Morza Śródziemnego. Zajrzymy na targi, podpowiemy jakie przyprawy pasują do czego, opowiemy nieco o tradycji żydowskiego gotowania w tej części świata, a każdy dzień warsztatów zapowiada się jako zupełnie inaczej pachnąca i smakująca przygoda.  

II 

Mankish – chlebki z zatharem, czasem z zielonym, czasem z czerwonym, czasem z labne podaje się w sporej ilości kuchni Lewantu. Wszystkie smakują świetnie. My przygotujemy wersję z zatharem.  

Ful – w klasycznej wersji rodem z Egiptu, w Izraelu można go zamówić głównie w porze śniadania z odrobiną kwaśnego sosu cytrynowego i piklami, ale ta pasta z bobu świetnie sprawdza się także w roli meze. 

Sofrito – kurczak duszony w kurkumie z ziemniakami ma głęboki smak podbity dodatkowo świeżym liściem laurowym. Choć sofrito przygotowuje się z różnego mięsa, to w wersji z kurczakiem jest absolutnym klasykiem. 

Kaykit tarm – daktyle z Jerycha były słynne już w starożytności. Nic więc dziwnego, że stały się bazą pysznego ciasta, które doskonale smakuje jako podwieczorek.

***

Bartek Kieżun – autor, dziennikarz kulinarny, podróżnik i fotograf. Z wykształcenia antropolog kultury, z zamiłowania kucharz. Miłośnik książek, nie tylko kulinarnych. Gotuje i karmi, prowadzi warsztaty kulinarne, organizuje wyjątkowe kolacje degustacyjne oraz sędziuje w konkursach kulinarnych. Wypada z Centrum Interpretacji Zabytku i Collegium Civitas. Dwukrotny zdobywca Nagrody Magellana za przewodniki kulinarne: Italia do zjedzenia i Portugalia do zjedzenia. Laureat prestiżowej World Gourmand Cookbook Awards.

Warsztaty zakończą się wspólną kolacją. Cena biletu na 1 warsztat: 250 PLN, karnet na 4 warsztaty: 850 PLN – bilety i karnety do nabycia na 32.jewishfestival.pl Liczba miejsc graniczona (12 osób).