Skopiuj link

Kulinarny podcast: przy festiwalowym stole nie tylko o jedzeniu

Po dłuższym czasie wracają na FKŻ warsztaty kulinarne – ale wracają w innej formule, niż poprzednio. Nie będą one tylko nauką gotowania żydowskich potraw, ale też wspólnym biesiadowaniem, poznawaniem siebie i podczas gotowania, i podczas wspólnego jedzenia.

Bartek Kieżun, znany również jako Krakowski Makaroniarz przygotował na nasze warsztaty oryginalne menu. Nie ma w nim gęsich pipków, ani hummusu. Są za to inspirujące dania żydowskie z basenu Morza Śródziemnego. Chcemy, byście poznali nie tylko nowe dania, ale też nowych ludzi i wspólnie z nimi odbyli podróż dookoła stołu. Znaczy się – świata!

Wspólny bycie przy stole ma bardzo wiele znaczeń i kulturowych, społecznych, jak też religijnych podtekstów. O nich właśnie rozmawiają w naszym festiwalowym podcaście Aga Kozak i Bartek Kieżun . Zapraszamy do wysłuchania. A jeżeli chcielibyście o coś zapytać, to zadajcie te pytania podczas wspólnego biesiadowania po warsztatach!

Każdy z warsztatów nosi tytuł innego izraelskiego targu, który jest związany z konkretną kulinarną tradycją: od Mahane Yehuda po Souk Al Khamim. Od sałatki z arbuza i fety, przez precle jerozolimskie, po kibbeh i muhallabię.

Smacznego! Bete avon!
Do zobaczenia!

 

 

 

środa, 28 czerwca – Mahane Yehuda
czwartek, 29 czerwca – Ha-Carmel Market
piątek, 30 czerwca – Levinski Market
sobota, 1 lipca – Souk Al Lakhamin